Kurczak zapiekany z fasolką szparagową
Tak przygotowaną pierś kurczaka, można przygotować dla gości, lub na domowy obiad. Pierś kurczaka obsmażam w ziołach, pokrojoną zawijam w plasterek szynki, lub boczku i krótko zapiekam z fasolką szparagową. Boczek, lub szynkę kupuję gotową, pokrojoną w plasterki, ponieważ tylko takie są odpowiednio cienko pokrojone. Zapiekamy tuż przed podaniem, ja chcąc zrobić zdjęcia w dobrym świetle, zapiekałam dwa razy, wcześniej do zdjęć i później na kolację, okazały się za mocno wysuszone. Takie mini roladki można również ,krótko podpiec na grillu i podać z surówką. Bardzo polecam
Składniki
Składniki
- 3 filety z kurczaka
- 6 plasterków cienko pokrojonego boczku lub szynki parmeńskiej
- 400 g fasolki szparagowej
- 3 cebulki szalotki pokrojone wzdłuż na mniejsze kawałki
- łyżka papryki ostrej
- łyżka suszonej pietruszki
- łyżka suszonej bazylii
- łyżeczka soli morskiej
- 5 dkg. drobno startego sera żółtego
- olej roślinny do smażenia