Kurczak zapiekany z fasolką szparagową

Kurczak zapiekany z fasolką szparagową
Tak przygotowaną pierś kurczaka, można przygotować dla gości, lub na domowy obiad. Pierś kurczaka obsmażam w ziołach,  pokrojoną zawijam w plasterek szynki, lub boczku i krótko zapiekam z fasolką szparagową. Boczek, lub szynkę kupuję gotową, pokrojoną w plasterki, ponieważ tylko takie są odpowiednio cienko pokrojone. Zapiekamy tuż przed podaniem, ja chcąc zrobić zdjęcia w dobrym świetle, zapiekałam dwa razy, wcześniej do zdjęć i  później na kolację, okazały się za mocno wysuszone. Takie mini roladki można również ,krótko podpiec na grillu i podać z surówką. Bardzo polecam Zdjęcie - Kurczak zapiekany z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak zapiekany z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak zapiekany z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 6 plasterków cienko pokrojonego boczku lub szynki parmeńskiej
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 3 cebulki szalotki pokrojone wzdłuż na mniejsze kawałki
  • łyżka papryki ostrej
  • łyżka suszonej pietruszki
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżeczka soli morskiej
  • 5 dkg. drobno startego sera żółtego
  • olej roślinny do smażenia
Fasolkę gotuję w wodzie z niewielkim dodatkiem soli, wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzam. W miseczce mieszam suszone zioła, paprykę i sól. Piersi kurczaka delikatnie obtaczam w ziołowej panierce i smażę na rozgrzanym oleju. Kotlety powinny się lekko przyrumienić. Plastry boczku lub szynki, kroję wzdłuż. Piersi kurczaka dzielę na mniejsze kawałki i każdą porcję, razem z szalotką zawijam w plasterek szynki. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, kolejno układam fasolkę szparagową, kawałki kurczaka i starty ser. Całość zapiekam około 20 min.w temp. 190 stopni. Smacznego

Zdjęcie - Kurczak zapiekany z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak zapiekany z fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów