Kurczak zapiekany w sosie curry
Pomysł na kurczaka zapiekanego w sosie curry z papryką, cebulą i pomidorami. W pierwszym etapie krótko obsmażam kurczaka, następnie przygotowuję pyszny sos curry z warzywami w roli głównej, na koniec całość zapiekam w piekarniku. Żeby nadać potrawie orientalny charakter, można dodać ostrą paprykę, przyprawę curry i imbir lub skorzystać z gotowych past curry o różnej skali ostrości ? Potrawa wyśmienicie smakuje w towarzystwie ryżu ?
Składniki
- 3 udka
- 1 duża papryka drobno pokrojona ( u mnie żółto – zielona )
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 szklanki pokrojonych pomidorów bez skórki ( zimą pomidory z puszki lub pasta pomidorowa )
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szklanka wody lub bulionu
- 2 cm kawałek startego imbiru *
- 2 łyżeczki curry*
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub połowa papryczki chili*
- masło klarowane do smażenia
* Składniki oznaczone gwiazdką można zastąpić gotową pastą curry (2 łyżeczki ) zobacz tutaj Udka dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram czosnkiem i posypuję słodką papryką. Na głębokiej patelni rozgrzewam mało klarowane. Na rozgrzany tłuszcz daję kawałki kurczaka. Mięso smażę na rumiano, około 5 minut z każdej strony. Obsmażone mięso odkładam z patelni. Na tą samą patelnię daję paprykę ostrą, imbir i curry lub gotową pastę curry. Wszystko krótko podgrzewam mieszając. Dodaję cebulę i paprykę, warzywa nadal smażę, około 10 minut, do czasu kiedy zmiękną. Dodaję pomidory lub pastę pomidorową i bulion ( opcjonalnie woda ). Całość duszę kolejne kilka minut. Teraz czas na kurczaka. Kawałki kurczaka lekko wciskam w sos, powinny być do połowy zanurzone w sosie curry. Całość zapiekam w temp. 190 stopni około 40 minut. Smacznego ?