Kurczak z ziołami w pomidorach
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Aromatyczny kurczak w pomidorach to danie, które najbardziej smakuje latem. Zimą można użyć pomidorów z puszki, jednak teraz pod ręką są te wygrzane w słońcu dlatego grzechem byłoby po nie nie sięgnąć.
Składniki- udka z kurczaka - 3 szt.
- pomidory - 3 szt.
- cebula - 1 szt.
- olej - 4 łyżki
- kumin mielony - 1/2 łyżeczki
- ostra papryka mielona - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- tymianek suszony - 1 łyżeczka
- białe wino - 1/2 szklanki
Zioła i przyprawy wymieszać. Udka umyć, oczyścić i osuszyć. Można podzielić na mniejsze porcje. Każdą porcję posypać mieszanką przypraw i odstawić na ok. 1 godź. Pomidory naciąć przy korzonku i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 min. Zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki.
Rozgrzać olej na patelni, ułożyć kurczaka i zrumienić z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę, kawałki pomidora, wino oraz ok. 1 szklanki wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 min., aż mięso będzie odchodzić od kości. Podawać z ryżem.
Smacznego:)