Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem nazywany także kurczakiem po toskańsku. Szybki obiad w 30 minut. Idealny do kaszy kuskus, makaronu lub ziemniaczków.
Kurczak o wyrazistym smaku, dzięki dodaniu suszonych pomidorów. Możesz użyć pomidorów suszonych lub z zalewy.
Najlepszy szpinak to ten świeży baby, ale również możesz dodać liście mrożonego szpinaku.
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem to przepis na zdrowy i szybki obiad.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 600 – 700g)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki 12% do sosów
- 8-10 sztuk suszonych pomidorów
- 200 g liści szpinaku baby
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Kurczaka kroimy na nieduże kawałeczki i dodajemy na rozgrzaną patelnie z 2 łyżkami oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Oprószamy solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem do lekkiego zarumienienia kurczaka. Wlewamy bulion, dodajemy suszone pomidory pokrojone w nieduże kawałeczki oraz zioła prowansalskie. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty, następnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy przez ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy liście szpinaku i mieszamy, aż liście będą zwiędną. Podajemy z makaronem, kaszą lub ziemniaczkami.