Kurczak z ryżem po włosku
Dziś przedstawiam bardzo fajne danie jednogarnkowe. Soczysty kurczak pieczony w ryżu z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, papryki i sosu pomidorowego z ziołami – świetny pomysł na łatwy obiad. Oprócz tego, że danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, pozostaje nam później mało zmywania, gdyż wszystko przygotowujemy dosłownie w 1 patelni. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak z ryżem po włosku
(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 udka z kurczaka, podzielone na nadudzia i pałki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki
- 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę
- 4 całe ząbki czosnku, zmiażdżone płaską stroną noża
- ½ szklanki, oliwek bez pestek
- ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju, pokrojone w paseczki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 ½ szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz i cukier do smaku
- tarty parmezan do podania
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- W dużej, żaroodpornej patelni rozgrzej olej, włóż natarte solą i pieprzem mięso i obsmaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Dodaj cebulę, czerwoną paprykę i czosnek i smaż przez około 3 minuty, do ich lekkiego zarumienienia i zeszklenia cebuli. Wyjmij kurczaka i przełóż go na talerz.
- Wmieszaj do patelni oliwki, suszone pomidory, bazylię, oregano, pietruszkę i ryż i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki wraz z bulionem i dopraw całość cukrem, solą i pieprzem do smaku.
- Włóż ponownie udka do ryżu, doprowadź całość do wrzenia i przełóż patelnię przykrytą folią aluminiową do nagrzanego piekarnika. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż zawartość do naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 40 minut, aż ryż zmięknie. Następnie zdejmij folię, włącz funkcję grilla i piecz przez kolejne 8-10 minut, aż kurczak się zarumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika dopraw danie jeżeli to konieczne, posyp startym parmezanem i posiekaną pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Italian chicken and rice
(4 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp vegetable oil
- 4 chicken legs, thighs and drumsticks separated
- 1 red onion, cut into 8 wedges
- 1 red bell pepper, deseeded and chopped
- 4 whole garlic cloves, smashed
- ½ cup pitted olives
- ½ cup sundried tomato in oil, cut unto strips
- 1 teaspoon dried basil
- 1 teaspoon dried oregano
- ¼ cup fresh parsley, finely chopped
- 1 cup rice
- 400g can chopped tomatoes
- 1½ cups chicken stock
- salt,pepper and sugar to taste
- freshly grated parmesan cheese (to serve)
- chopped parsley (to serve)
Preparation:
- Preheat oven to 200 oC.
- Heat the oil in a large, ovenproof pan. Add seasoned with salt and pepper chicken and fry for 3-4 min on medium-high heat on both sides until golden brown. Add the onion, red peppers and garlic and fry for about 3 mins or until lightly golden and onion is transparent. Transfer the chicken onto a plate.
- Stir the olives, sundried tomato strips, basil, oregano, parsley and rice into the pan cook for 2 minutes. Add the tomatoes and stock, and season with sugar, salt and pepper to taste.
- Return the chicken pieces back to the pan on top of the rice. Bring everything to the boil, cover with foil, place in the oven and allow to bake for about 40 minutes until the rice has softened. Remove cover and change oven settings to grill an bake for a further 8-10 minutes or until the chicken is crispy and golden.
- Season with a little salt to taste and sprinkle with freshly chopped parsley and grated parmesan cheese. Serve!
Enjoy!