Kurczak z marchewką i szparagami
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Szybkie, proste i smaczne. Takie dania lubimy, prawda? Do tego takie ...wiosenne. Ten przepis pokochają wszyscy miłośnicy szparagów jak i ci, którzy nie lubią stać w kuchni zbyt długo:)
Składniki- filet z kurczaka - 1 szt.
- szparagi - 3-4 szt.
- marchewka - 1 szt.
- mąka kukurydziana - 3 łyżki
- śmietanka 30% - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czosnek - 1 ząbek
- olej - do smażenia
Filet z kurczaka umyć, oczyścić, przekroić na pół i jeszcze wzdłuż. Można lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i obtoczyć w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać olej, wkładać kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Zdjąć z ognia.
Na tę samą patelnię wrzucić starty czosnek i marchewkę oraz pokrojone w plasterki szparagi. Smażyć 2 min., następnie dolać ok. 100 ml wody. Dusić warzywa ok. 4-5 min, nie mogą być rozciapane. Następnie wlać śmietankę, włożyć usmażone kawałki kurczaka, przyprawić sos pieprzem i solą i gotować, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub z kaszą. U mnie (oczywiście) była orkiszowa:)
Smacznego:)