Kurczak z bulgurem i warzywami

Delikatne kawałki kurczaka, zamarynowane w maślance, podane razem z warzywami i bulgurem to propozycja na smaczny i zdrowy posiłek.
Składniki na kurczaka z bulgurem i warzywami:
- około 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 100-120 g maślanki
- 1 niepełna szkl. kaszy bulgur
- około 350 g kalafiora
- 2 czerwone papryki
- 1 por
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki posiekanej natki
- kurkuma
- mielona papryka słodka i ostra
- mielony imbir
- sól, pieprz, cukier
Jak przygotować kurczaka z bulgurem i warzywami?
Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu oraz kurkumą i zalewamy maślanką. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do zamarynowania (na co najmniej godzinę).
Kaszę bulgur gotujemy w 1,5 szklanki lekko osolonej wody (gotuj na małym ogniu, czas dostosuj do wskazówek zamieszczonych na opakowaniu).
Kalafior dzielimy na dość małe różyczki. Gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
Paprykę kroimy w grubą kostkę. Pora kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy przyprawy (1 łyżeczkę papryki słodkiej, po 1/2 łyżeczki lub nieco mniej, papryki ostrej i mielonego imbiru) oraz dodajemy kawałki kurczaka. Mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Następnie na patelnię dokładamy pora i paprykę. Gotujemy pod przykryciem, do miękkości warzyw. Pod koniec dokładamy ugotowanego kalafiora. Posypujemy posiekaną natką.
Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur.