Kurczak z boczniakami po chińsku
Przynajmniej raz w tygodniu będziemy jeść boczniaki. Naczytałam się o ich właściwościach, więc szybko trafiły w sklepie do mojego koszyka. Robiąc to danie bez kurczaka, będziecie mieć danie wegetariańskie. Ja, z uwagi na smaki moich domowników wykorzystałam mięso kurczaka.
pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki
boczniaki 250 gram
imbir świeży 3 cm
sos sojowy 3 łyżki
przyprawa chińska 2 łyżeczki
(kupuję w sklepie azjatyckim obłędnie pyszną przyprawę chińską w małych saszetkach)
czosnek 3 ząbki
cebula dymka
kolendra 1 garść
marchew 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki
papryczka chili 1 sztuka
płatki chili
skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki do rozpuszczenia w 150 ml wody
Kurczaka, boczniaki i warzywa pokrój w paseczki. Olej rozgrzej w woku. Wrzucaj po kolei najpierw kurczaka - obsmaż, wlej sos sojowy, dodaj tarty imbir i posiekany czosnek. Następnie dodaj grzyby, marchew i paprykę. Dopraw chili i przyprawą chińską. Przygotuj skrobię rozcieńczoną w wodzie. Wlej do woka i wymieszaj. Podawaj z makaronem ryżowym, dymką i kolendrą.