Kurczak z ananasem i warzywami w sosie ponzu

Sos ponzu to popularny składnik dań kuchni japońskiej. Doprawia się nim sashimi czy tataki oraz marynuje ryby i mięso. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu sosu sojowego z sokiem z cytrusów (między innymi yuzu lub cytryn) oraz płatków tuńczyka katsuobushi, glonów kombu, wina mirin i octu ryżowego. Dzięki temu jest kwaśny, słony i pełen smaku umami jednocześnie. Poza tym to świetny dodatek do dań typu stir-fry i właśnie w ten sposób postanowiłem go tym razem użyć, przygotowując mój dzisiejszy przepis. Myślę, że ten kurczak z ananasem i warzywami w sosie ponzu Wam posmakuje.
Danie to trochę przypomina kurczaka w słodko-kwaśnym sosie, znanego z kuchni chińskiej. Jednakże nie inspirowałem się tutaj żadnym konkretnym przepisem. Po prostu postanowiłem krótko usmażyć mięso, doprawione czosnkiem i imbirem oraz kilka warzyw, które akurat miałem pod ręką: paprykę, czerwoną cebulę oraz brokuła. Dodatkowo dla przełamania smaku dodałem świeżego ananasa i całość krótko poddusiłem właśnie w sosie ponzu. Na sam koniec danie zagęściłem skrobią, aby powstał fajny sos, oblepiający wszystkie składniki potrawy i podałem z ryżem.
Taki kurczak z ananasem i warzywami w sosie ponzu to pomysł na ekspresowy obiad w azjatyckim stylu. Szczególnie posmakuje tym, którzy lubią słodko-kwaśne smaki. Możecie tutaj wrzucić również inne ulubione warzywa, na przykład marchew, pietruszkę, seler czy różnokolorowe papryki. Mięso w wersji wegetariańskiej można również podmienić na tofu. Sam sos ponzu polecam kupić już gotowy. Jeśli go jednak nie znajdziecie na sklepowej półce, to po prostu wymieszajcie sos sojowy z sokiem z cytryny lub limonki i octem ryżowym w proporcji 3:2:1. Pozostałe bardziej egzotyczne dodatki można pominąć i też wyjdzie pysznie! 🙂
S
Składniki na kurczaka z ananasem i warzywami w sosie ponzu:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 średni ananas
- 1 mały brokuł
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g imbiru
- 100 ml sosu ponzu
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
- ryż do podania
- prażony sezam do podania
Jak przygotować kurczaka z ananasem i warzywami w sosie ponzu?
- Imbir oraz czosnek drobno posiekaj.
- Piersi z kurczaka pokrój w 2 cm kostkę. Przełóż do salaterki, dodaj imbir, czosnek, trochę pieprzu oraz sól. Wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny.
- Ananasa i cebulę obierz. Z papryki wykrój gniazda nasienne. Warzywa oraz ananasa pokrój w sporą kostkę. Brokuła podziel na różyczki.
- Na dużej patelni, bądź w woku rozgrzej mocno olej i usmaż kurczaka. Mięso zdejmij z patelni.
- Dolej w razie potrzeby odrobinę oleju i wrzuć cebulę, paprykę oraz brokuła. Warzywa smaż, często mieszając, aż będą delikatnie miękkie. Kolejno dodaj ananasa i smaż całość jeszcze przez chwilę.
- Do warzyw z ananasem wrzuć kurczaka i wlej sos ponzu. Poczekaj, aż się zagotuje i zmniejsz ogień do minimum. Zawartość patelni duś przez kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Skrobię rozrób w odrobinie wody i wlej na patelnię. Energicznie całość wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
- Gotowe danie podawaj z ryżem oraz posyp odrobiną prażonego sezamu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square