Kurczak w sosie pomidorowym z mascarpone
Od jakiegoś czasu często szykuję obiadki na bazie pomidorowego sosu z dodatkiem mascarpone. Zakochałam się w tym smaku i uważam, że rewelacyjnie sprawdza się w towarzystwie ryżu czy makaronu. Jako, że ostatnio taki sos podałam z ryżem (o TUTAJ), tym razem dla odmiany makaron właśnie. W obu wersjach ten smak to petarda ? A to takie proste połączenie!
Kurczak z makaronem w pomidorowym sosie z mascarpone to bardzo prosta i pyszna propozycja obiadowa. Jeśli go zrobisz, jestem pewna, że będziesz do przepisu wracać częściej.
Jeżeli chcesz zaoszczędzić na czasie, przygotuj sobie mięso wieczorem – pokrój, dopraw i odstaw do lodówki. Ja na 3 porcje wykorzystałam 1 dosyć dużą pojedynczą pierś z kurczaka i kawałek (dosłownie na 1 kotlecik) z drugiej (tą drugą wykorzystałam jako składnik tortilli do pracy).
- 1-2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki mascarpone
- mielona papryka słodka i ostra
- mielony imbir
- oregano, bazylia
- sól, pieprz, cukier
- olej
Dodatkowo:
- posiekana natka
- kilka czarnych oliwek
- makaron do podania
Oczyszczone mięso kroimy na plasterki. Każdy delikatnie rozbijamy, nadając mięsu równą grubość. Oprószamy szczyptą imbiru, mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju, dokładnie mieszamy, wcierając przyprawy w mięso.
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy mięso z obu stron, do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, często mieszając, pilnując by czosnek się nie przypalił. Wlewamy passatę pomidorową oraz bulion. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz 1 niepełną łyżeczką cukru. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Na koniec do sosu dodajemy usmażone mięso, podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez około 5-8 minut. Przed podaniem dodajemy pokrojone na plasterki oliwki oraz posypujemy posiekaną natką.
Podajemy z ugotowanym makaronem.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym