Kurczak w sosie pomidorowo-koperkowym
Takie obiadki to jest coś, co tygryski lubią najbardziej. Jest szybko i mega smacznie!
Kurczaka w sosie pomidorowo-koperkowym podałam w towarzystwie makaronu z sałatą i orzechami. Bardzo lubię ten dodatek i uważam, że świetnie się tutaj skomponował. Razem z pomidorowo-koperkowym sosem z mięsa smakował po prostu cudnie.
Spróbujcie.
Przepis na makaron z sałatą znajdziecie TUTAJ-KLIK
- około 500 g filetów z kurczaka
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
Dodatkowo:
- 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30%
- 1/2 szkl. zimnej wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 2 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
Oczyszczone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Lekko rozbijamy tłuczkiem nadając im jednakową grubość (nie za cienko jednak). Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.
Każdy kawałek obtaczamy w mące.
Smażymy na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle, do lekkiego zarumienienia.
W garnuszku łączymy śmietankę, wodę, koncentrat pomidorowy, sos teriyaki oraz koperek. Mieszamy. Wlewamy na patelnię. Gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia sosu. W międzyczasie obracamy mięso na drugą stronę.