Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną

Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną

Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka bez kości (mogą być ze skórą)
  • 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

na marynatę:

  • 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki sosu tamari
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz

Przygotowanie

W pojemniku blendera łączymy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nią podudzia i odstawiamy na blat kuchenny na ok. 1 godzinę (można nawet na całą noc do lodówki).

Piekarnik nagrzewamy do 175°C.

Mięso oprószamy przyprawami, dokładamy gałązki świeżego tymianku i żurawinę. Pieczemy przez ok. 40 min. Na 5 min. przed końcem ustawiamy funkcję grilla i rumienimy mięso z wierzchu.

Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.

 

 

Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Kategorie przepisów