Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną
Składniki:
- 8 podudzi kurczaka bez kości (mogą być ze skórą)
- 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
na marynatę:
- 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 60 ml octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki sosu tamari
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
Przygotowanie
W pojemniku blendera łączymy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nią podudzia i odstawiamy na blat kuchenny na ok. 1 godzinę (można nawet na całą noc do lodówki).
Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
Mięso oprószamy przyprawami, dokładamy gałązki świeżego tymianku i żurawinę. Pieczemy przez ok. 40 min. Na 5 min. przed końcem ustawiamy funkcję grilla i rumienimy mięso z wierzchu.
Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl