Kurczak w mleku kokosowym i szparagami
Dziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą listą składników, wykonanie tego dania jest na prawdę łatwe. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak w mleku kokosowym i szparagami(3-4 porcje)
Składniki:
- 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego
- 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki
- 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml bulionu drobiowego
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
- 200 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 chili, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej
- sól, pieprz i brązowy cukier do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- świeża kolendra do podania
- 2 łyżki posiekanej dymki do podania
Przygotowanie:
- W średniej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, chili i imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj sos rybny i zmiksuj na pastę.
- Do tej samej patelni wlej mleko kokosowe wraz z bulionem, dodaj kurczaka, fasolę szparagową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj całość przez 15 minut, po czym dodaj pieczarki, szparagi, przygotowaną pastę i paprykę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i cukrem jeżeli to konieczne.
- Podawaj danie z ryżem, lub makaronem ryżowym posypane dymką i kolendrą.
Smacznego!
English version
Chicken with coconut milk and asparagus(3-4 servings)
Ingredients:
- 250 g rice or rice noodles, cooked
- 250 g chicken fillets, sliced
- 400 ml coconut milk
- 100 ml chicken stock
- 100 g mushrooms, sliced
- 100 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 200 g green asparagus, cut into pieces
- 1 tablespoon lime juice
- 1 chilli, finely chopped
- 2 cloves garlic, finely chopped
- 1 small onion, finely chopped
- 1 teaspoon grated ginger
- 1 teaspoon turmeric
- 1 teaspoon curry
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon ground cilantro seeds
- 1 tablespoon fish sauce
- 2 teaspoons paprika
- salt, pepper and brown sugar
- 1 tablespoon vegetable oil
- fresh cilantro for serving
- 2 tablespoons chopped spring onions for serving
Preparation:
- Heat the oil in a medium pan, add the onion, garlic, chili and ginger. Fry over low heat for 3 minutes and add the turmeric, curry, cumin, cilantro seeds and chili pepper, cook for 5 minutes. Transfer to a foodprocessor, add the fish sauce and blend.
- Pour the stock and coconut milk in the same pan, add sliced chicken, and green beans and bring to boil. Reduce heat, add the lime juice, salt, sugar and pepper. Boil for 15 minutes and add the mushrooms, asparagus and prepared paste and paprika, boil for 5 minutes. Season to taste with salt and sugar if necessary.
- Serve with rice or rice noodles garnish with spring onion and cilantro leaves.
Enjoy!