Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie

Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie

Na najbliższy obiad polecam Wam kotleciki drobiowe marynowane w jogurcie i musztardzie.

Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie wychodzi mięciutki i delikatny i tak pyszny, że jestem pewna, iż pierwszy raz nie będzie ostatnim.

Ja kurczaka obtoczyłam w mieszance mąki i bułki tartej i usmażyłam na patelni, ale możecie go również obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych i zapiec w piekarniku.

Zdjęcie - Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kurczaka w jogurtowo-musztardowej marynacie:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżeczki musztardy np sarepskiej
  • 1 jajko
  • mąka + bułka tarta do panierki
  • oliwa/masło klarowane do smażenia
  • mielona papryka ostra
  • kurkuma
  • sól, pieprz

 

Jak przygotować kurczaka w jogurtowo-musztardowej marynacie?

Zdjęcie - Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piersi kurczaka kroimy ukośnie w taki sposób, aby z każdej otrzymać 3 kawałki mięsa. Rozbijamy je delikatnie, nadając mięsu równą grubość (nie za cienko).

Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy i mielonej ostrej papryki.

Zdjęcie - Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W misce łączymy ze sobą jogurt, musztardę i jajko, mieszamy do połączenia.

Do przygotowanej marynaty dodajemy mięso, mieszamy. Odstawiamy na około godzinę do zamarynowania.

Następnie mięso obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej i smażymy z obu stron na rumiano.

 

 

Zdjęcie - Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów