Kurczak w boczku ( ze szpinakiem i groszkiem )
Po ostatnich słodkościach przyszła pora na jakieś mięsko.
Dziś mam dla Was przepis na soczystego kurczaka , z dodatkiem chrupiącego , smażonego boczku … podanego z aromatycznym szpinakiem i zielonym groszkiem.
łatwo , szybko , smacznie …. i niesamowicie sycąco!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 2 piersi
* świeży rozmaryn – garstka
* wędzony boczek – 4 plastry
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
DODATKOWO:
* świeży szpinak – 200 g
* mrożony groszek – 200 g
* czosnek – 2 ząbki
* olej do smażenia – ok. 3-4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem.
Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry.
Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso.
Na wolnym ogniu smażymy do miękkości.
W tym czasie gotujemy groszek ( al dente ) , a na patelni podsmażamy szpinak , dodając do niego drobno posiekany czosnek + przyprawy ( sól , pieprz , gałka muszkatałowa ).
Po chwili dodajemy ugotowany groszek i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Mięso podajemy gorące , posypane podsmażonym boczkiem , razem z przygotowanymi warzywami.
Świetnym dodatkiem są tu pieczone ziemniaczki z cebulką.
Pycha!
Polecam!