Kurczak w 40-stu ząbkach czosnku z sufletem kukurydzianym
Przepis na tego pysznego kurczaka mam u siebie od ponad 20 lat. Robert Makłowicz kiedyś go przyrządzał w tv. Przepis jest banalnie prosty, praktycznie nasza robota ogranicza się tylko do włożenia potrawy do piekarnika. A efekt końcowy to bajka:-) Dorzucam go do akcji na FB błyskawiczne piątki. Może czasowo nie jest aż tak szybki, ale wymóg włożonej naszej pracy jest minimalny. Dlatego rzekłabym - błyskawicznie się robi ;-)
Składniki:
- kurczak zagrodowy około 1,5 do 2 kg,
- solanka (na 1 litr wody 100 g soli),
- pieprz, słodka papryka w proszku,
- 2 duże główki czosnku (około 40 ząbków czosnku),
suflet kukurydziany:
- 2 puszki kukurydzy,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki startego sera żółtego,
- sól, pieprz,+ bagietka
- Przygotowanie:
- Dzień wcześniej umytego kurczaka zanurzyć w solance. Odstawić. Następnego dnia kurczaka osuszyć, do wnętrza włożyć w łupinkach pojedyncze ząbki czosnku. Kurczaka natrzeć papryką słodką i posypać pieprzem. Piec oko 2 h w 180 stop. C. Pod koniec można zwiększyć temp. do 200 stop., żeby zrumienić. Cebulę i paprykę podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać kukurydzę , jajko, ser i przyprawy. Wymieszać i wyłożyć całość do nasmarowanej masłem formy żaroodpornej. Kiedy kurczak siedzi w piecu wkładamy suflet na ostatnie 20 minut do piekarnika na dolną półkę, a na sam koniec przestawiamy na górną do zrumienienia. Kurczaka poporcjować, wyjąć do miseczki czosnek w łupinkach. Podawać z sufletem i bagietką. Czosnek rozsmarowywać na pieczywie:-)
Nawet Ci, którzy nie gustują w dużej ilości czosnku będą mogli to danie zjeść, bo naprawdę nie czuć go tak jak czosnku surowego.