Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym
Mamy lato, wszędzie jest mnóstwo pięknych owoców i warzyw, warto więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Dlatego dziś proponuję Wam pyszne udka z kurczaka, zapieczone w sosie rabarbarowo-wiśniowym z dodatkiem aromatycznych przypraw, pod chrupiącą skorupką orzechową. Jak to u mnie zazwyczaj bywa, przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. W efekcie otrzymamy danie, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
- 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości
- 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone w kostkę
- 200 g wiśni lub czereśni, bez pestek (wiśnie mogą być mrożone)
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka gorącej wody lub bulionu
- cukier, pieprz i sól do smaku
- świeża kolendra do podania
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, pistacji lub nerkowce)
Przygotowanie:
- W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło lub olej, włóż kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony, do zarumienienia, dopraw porządnie solą i pieprzem w trakcie smażenia. Przełóż podsmażonego kurczaka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub naczynia żaroodpornego.
- Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek, wiśnie i rabarbar, wymieszaj wszystkie przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz gorącą wodą lub bulionem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, polej sosem udka i posyp je posiekanymi orzechami.
- Umieść blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 oC i piecz przez 40 minut. Podawaj kurczaka posypanego kolendrą z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons claifried butter or vegetable oil
- 4 chicken legs, drumsticks and thighs can be separated
- 200 g rhubarb stalks, chopped
- 200 g cherries, pitted (can be frozen)
- 2 onions, chopped
- 2 garlic cloves, minced
- 1 teaspoon grated fresh ginger
- 1 teaspoon turmeric
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon cumin powder
- 2 tablespoons tomato paste
- 1 cup hot water or chicken stock
- sugar, pepper and salt
- fresh coriander leaves for serving
- 1/2 cup chopped nuts (walnuts, pistachios or cashews)
Preparation:
- Heat the butter or oil in a large pan, add chicken and cook for 5 minutes on each side until browned, season with salt and pepper. Transfer chicken on lined baking sheet.
- Place the onions, garlic, cherries and rhubarb into the same pan, add all spices and cook on medium heat for 2 minutes. Stir in the tomato concentrate with the hot water or chicken stock and simmer for 5 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste, pour the sauce over over the chicken and sprinkle with chopped nuts.
- Transfer to the oven and bake for 40 minutes at 180°C. Serve sprinkled with chopped coriander.
Enjoy!