Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym

Mamy lato, wszędzie jest mnóstwo pięknych owoców i warzyw, warto więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Dlatego dziś proponuję Wam pyszne udka z kurczaka, zapieczone w sosie rabarbarowo-wiśniowym z dodatkiem aromatycznych przypraw,  pod chrupiącą skorupką orzechową. Jak to u mnie zazwyczaj bywa, przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. W efekcie otrzymamy danie, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości
  • 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone w kostkę
  • 200 g wiśni lub czereśni, bez pestek (wiśnie mogą być mrożone)
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącej wody lub bulionu
  • cukier, pieprz i sól do smaku
  • świeża kolendra do podania
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, pistacji lub nerkowce)

Przygotowanie:

  1. W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło lub olej, włóż kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony, do zarumienienia, dopraw porządnie solą i pieprzem w trakcie smażenia. Przełóż podsmażonego kurczaka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub naczynia żaroodpornego.
  2. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek, wiśnie i rabarbar, wymieszaj wszystkie przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz gorącą wodą lub bulionem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, polej sosem udka i posyp je posiekanymi orzechami.
  3. Umieść blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 oC i piecz przez 40 minut. Podawaj kurczaka posypanego kolendrą z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons claifried butter or vegetable oil
  • 4 chicken legs, drumsticks and thighs can be separated
  • 200 g rhubarb stalks, chopped
  • 200 g cherries, pitted (can be frozen)
  • 2 onions, chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 teaspoon grated fresh ginger
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon cumin powder
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1 cup hot water or chicken stock
  • sugar, pepper and salt 
  • fresh coriander leaves for serving
  • 1/2 cup chopped nuts (walnuts, pistachios or cashews)

Preparation:

  1. Heat the butter or oil in a large pan, add chicken and cook for 5 minutes on each side until browned, season with salt and pepper. Transfer chicken on lined baking sheet.
  2. Place the onions, garlic, cherries and rhubarb into the same pan, add all spices and cook on medium heat for 2 minutes. Stir in the tomato concentrate with the hot water or chicken stock and simmer for 5 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste, pour the sauce  over over the chicken and sprinkle with chopped nuts.
  3. Transfer to the oven and bake for 40 minutes at 180°C. Serve  sprinkled with chopped coriander.

Enjoy!

Zdjęcie - Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów