Kurczak orientalny z groszkiem cukrowym

Kurczak orientalny z groszkiem cukrowym
Zdjęcie - Kurczak orientalny z groszkiem cukrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWarto czasami zmienić skład marynaty, żeby spróbować czegoś innego, ciekawszego, intrygującego. W tym przypadku imbir, cytryna i sos sojowy sprawią, że mięso kurczaka będzie smakowało wybornie. Dodatek groszku cukrowego dodaje potrawie lekkości. Jeżeli nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami własnego ogródka, strączki groszku możecie zastąpić fasolką szparagową, lub po prostu groszkiem mrożonym. Polecam na pyszny obiad i na poczęstunek dla miłych gości ?

Zdjęcie - Kurczak orientalny z groszkiem cukrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3 małe piersi kurczaka
  • 2 szkl. pociętych strączków groszku cukrowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
Marynata
  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 małe łyżeczki pasty imbirowej lub mały kawałek startego imbiru
  • 2 łyżki sou z limonki lub cytryny
  • 2 większe zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
Piersi dokładnie myję i kroję ostrym nożem na wąskie paseczki. Wszystkie składniki marynaty daję do miseczki i dokładnie mieszam. Kurczaka daję do marynaty i dokładnie pokrywam miksturą. Całość daję do lodówki na 1 – 2 godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię, daję kurczaka razem z marynatą. Mięso smażę mieszając do czasu, kiedy mięso zmieni kolor i lekko się przyrumieni. Pod koniec smażenia dodaję mąkę kukurydzianą, rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Całość podgrzewam do zagotowania. Dodaję strączki groszku cukrowego, przykrywam patelnię i całość duszę około dwie minuty. Na talerzu potrawę można posypać, świeżo posiekaną pietruszką lub kolendrą. W razie potrzeby potrawę doprawiamy do smaku. Smacznego ?

Zdjęcie - Kurczak orientalny z groszkiem cukrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak orientalny z groszkiem cukrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów