Kurczak miodowo - cytrynowy z tymiankiem

Kurczak miodowo - cytrynowy z tymiankiem

Nie wiem czy to zimno za oknem tak na mnie działa czy może jakieś szalejące hormony, ale ostatnio dużo większą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D )

Zdjęcie - KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej.

Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło!

Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet.

Spróbujcie!

  Zdjęcie - KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* podudzia z kurczaka – 6 szt
* miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki
* sok z cytryny – 0,5 szkl
* świeży tymianek i rozmaryn
* chili – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone mięso osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym.

W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy posiekaną chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty.

Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy.

Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut.

Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Zdjęcie - KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów