Kurczak miodowo - cytrynowy z tymiankiem
Nie wiem czy to zimno za oknem tak na mnie działa czy może jakieś szalejące hormony, ale ostatnio dużo większą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D )
Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej.
Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło!
Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* podudzia z kurczaka – 6 szt
* miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki
* sok z cytryny – 0,5 szkl
* świeży tymianek i rozmaryn
* chili – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone mięso osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym.
W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy posiekaną chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty.
Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy.
Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut.
Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą.
Podajemy gorące!
Smacznego!