Kurczak faszerowany szpinakiem z sosem z sera pleśniowego
Szpinak to jedno z tych warzyw, do których smaku trzeba dorosnąć. Albo nauczyć się go (szpinak, nie smak…) dobrze przyrządzać. Bo nie oszukujmy się- sam w sobie jest raczej mdły.
Co innego, gdy dodamy do niego aromatyczny, świeżomielony pieprz, gałkę muszkatołową i delikatny aromat czosnku. Wtedy staje się prawdziwym delikatesem.
Dziś wystąpi w zestawie z delikatną piersią kurczaka i sosem z dodatkiem sera pleśniowego.
Kurczak faszerowany szpinakiem z sosem z sera pleśniowego Składniki
- pierś kurczaka - 2 podwójne
- szpinak - 500 g mrożonych liści
- cebula - 1 (2 x 1/2)
- czosnek - 1 ząbek
- masło - 2 łyżki
- oliwa - parę kropel, do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - do smaku
- sos z sera pleśniowego
- masło - 2 łyżki
- mąka pszenna - 1 łyżka
- mleko - 250 ml
- ser pleśniowy - 150 g
- sól, pieprz - do smaku
Piersi kurczaka oczyścić, każdą podzielić na dwie części. Cienko rozbić (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami plastikowej folii). Posolić, popieprzyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekane 1/2 cebuli oraz czosnek. Dodać szpinak. Gdy się odmrozi- przyprawić do smaku solą, pieprzem i tartą gałką. Farsz przestudzić.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć porcję szpinaku, równo ją rozłożyć, zwinąć (jeśli się nie trzyma, obwiązać rulonik nitką lub spiąć wykałaczkami). Gotowe porcje krótko obsmażyć na patelni. Do formy do zapiekania położyć na dnie pozostałe 1/2 cebuli (plasterki), na nie roladki z kurczaka. Na każdą porcję nałożyć 1/2 łyżki masła. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 oC, piec ok. 40 minut.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę- lekko ją podsmażyć. Zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać ewentualne grudki. Do gorącego sosu dodać ser, przyprawić do smaku.