Kurczak faszerowany szparagami i serem pleśniowym
Po wizytach w wielu restauracjach mam nieodparte wrażanie, że naprawdę (jako naród:) lubimy faszerować filetu z kurczaka.
Podążając więc za tą modą, proponuję pierś kurczaka nadziewaną zielonymi szparagami (bardzo wiosennie!) i intensywnym w smaku serem pleśniowym.
Ponieważ szparagi w tym daniu nie smażą, ani nie pieką się długo, pozostają przyjemnie chrupiące i wyraziste.
Proporcje na 1 dużą pierś, z dodatkami (np. młodymi ziemniakami) na obiad dla 2 osób.
Składniki- filet piersi kurczaka - 1 duża sztuka
- szparagi zielone - ok. 6 szt
- ser pleśniowy - 1-2 łyżki (np. Lazur)
- sól, pieprz - do smaku
- masło - 1 łyżka
- oliwa - 2 łyżki
- tymianek - 2 świeże gałązki
Ostrym nożem natnij wzdłuż, w filecie kieszonkę. Uważaj, by nie naciąć ścianek mięsa, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
W tak utworzony otwór włóż szparagi, jeden obok drugiego. Lekko rozciągnij palcami mięso i włóż do środka porcję sera. Mięso przypraw z zewnątrz solą i pieprzem.
Na patelni rozpuść masło z oliwą, dodaj tymianek. Obsmaż mięso na złoto z każdej strony. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 15 minut. Podawaj na ciepło z młodymi ziemniakami, skropione oliwą np. koperkową.