Kurczak faszerowany szparagami i serem pleśniowym

Kurczak faszerowany szparagami i serem pleśniowym

Po wizytach w wielu restauracjach mam nieodparte wrażanie, że naprawdę (jako naród:) lubimy faszerować filetu z kurczaka.

Zdjęcie - Kurczak faszerowany szparagami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podążając więc za tą modą, proponuję pierś kurczaka nadziewaną zielonymi szparagami (bardzo wiosennie!) i intensywnym w smaku serem pleśniowym.

Zdjęcie - Kurczak faszerowany szparagami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ szparagi w tym daniu nie smażą, ani nie pieką się długo, pozostają przyjemnie chrupiące i wyraziste.

Zdjęcie - Kurczak faszerowany szparagami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 1 dużą pierś, z dodatkami (np. młodymi ziemniakami) na obiad dla 2 osób.

Zdjęcie - Kurczak faszerowany szparagami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak faszerowany szparagami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ostrym nożem natnij wzdłuż, w filecie kieszonkę. Uważaj, by nie naciąć ścianek mięsa, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.

W tak utworzony otwór włóż szparagi, jeden obok drugiego. Lekko rozciągnij palcami mięso i włóż do środka porcję sera. Mięso przypraw z zewnątrz solą i pieprzem.

Na patelni rozpuść masło z oliwą, dodaj tymianek. Obsmaż mięso na złoto z każdej strony. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 15 minut. Podawaj na ciepło z młodymi ziemniakami, skropione oliwą np. koperkową.

Kategorie przepisów