Kurczak faszerowany serem pleśniowym i gruszkami
Oto przepis na roladki z piersi łączące ze sobą smaki lekko słodkie, słone i kwaskowate. Idealna równowaga smaku zamknięta w soczystej porcji mięsa.
Kurczak faszerowany serem pleśniowym i gruszkami
Składniki
- pierś kurczaka - podwójna
- gruszka - 1, duża, może być z puszki
- ser pleśniowy - 20 dag
- borówki - do mięsa, 4 łyżki
- pieprz - szczypta
- natka pietruszki - 4 łyżki
- mąka - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- tłuszcz do smażenia -
Sposób przygotowania
Umyć pierś z kurczaka, osuszyć. Podwójną pierś dzielimy na pojedyncze filety. Każdy filet przekroić wzdłuż na pół, aby powstały dwa cieńsze plastry. Rozbić mięso pod folią, najcieniej jak się da. Oprószyć mięso pieprzem.
Gruszkę podzielić na plastry, ułozyć na mięsie, posypać pokruszonym serem każdy kawałek fileta. Zwinąć mięso z serem i gruszką. Dwoma wykałaczkami spiąć starannie roladkę. Obtoczyć w mące.
Rozgrzać na patelni tłuszcz. Krótko obsmażyć roladki, rumieniąc je ze wszystkich stron, ułożyć na blaszce, na każdej porcji położyć kawałek masła następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 oC przez ok. 15 minut.