Kurczak coq au vin na jesienny obiad
Pyszne kawałki kurczaka w aksamitnym sosie winno pomidorowym. Mięso przesycone do głębi aromatami przyprawami i winem. Rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta. Podane z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Oryginalny przepis poleca wziąć całego kurczaka. Ja wolę same udka.
7 pałek z kurczaka
7 udzików z kurczaka
1 łyżka musztardy Dijon
olej 2-3 łyżki
50 ml wódki dębowej
300 gram pieczarek
100 gram boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
cebula
500 ml wina czerwonego
2 ząbki czosnku
marchewka duża
1 łyżka koncentratu pomidorowego
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
gałązka rozmaryny
pieprz i sól
Kawałki kurczaka myjemy. Z oleju, musztardy, i wódki robimy marynatę. Zalewamy kawałki kurczaczka. Odstawiamy na 20 minut. Następnie obsmażamy na złoto każdą część mięsa. Przekładamy do rondla lub naczynia żeliwnego. Wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Marchewkę kroimy na kawałki. Wkładamy wszystko do kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy do godziny. 10 minut przed końcem dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypujemy natką. Podajemy np. z bagietką.