Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami
Kulebiak to specjał kuchni rosyjskiej, obecny i u nas np. na Lubelszczyźnie. W duecie z czerwonym barszczykiem ląduje na świątecznych stołach w wielu domach. To wielki pieróg wykonany z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego z rozmaitym nadzieniem, ten tradycyjny z kaszą i borowikami.
Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka.
Grzyby z kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym stole.
Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego jest łatwy i bardzo pyszny. Świetny na gorąco, równie smaczny na zimno, a nadmiary łatwo zamrozić. Polecam wypróbowanie przepisu!
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
1 żółtko
1 małe jajko
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki śmietany - 100 ml
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
500 g kiszonej kapusty
500 g brązowych pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee/oleju
kilka kulek ziela angielskiego
1 listek laurowy
kilka ziarenek czarnego pieprzu
Wykonanie:
- mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Drożdże wymieszać ze śmietaną, dołożyć resztę składników i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby się kleiło dosypać mąki. Zawinąć w folię i schować do lodówki, by stężało. Ciasto można przygotować odpowiednio wcześniej, bo w lodówce może leżeć nawet całą noc
- kiszoną kapustę drobno przesiekać i z przyprawami zalać 1-2 szklankami wody, gotować do miękkości około 30-40 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować resztę wody
- z pieczarek usunąć wilgotną ściereczką ewentualne zabrudzenia i podciąć nóżki. Pokroić w cienkie plasterki. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostke cebulę, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje cała woda z grzybów. Na patelnię dołożyć kapustę, wymieszać farsz
- ciasto rozwałkować na kształ prostokąta. Ścinki ciasta odłożyć i przykryć ściereczką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca przy brzegach. Zlepić ciasto na górze i ułożyć szwem do dołu, zawinąć boki pod spód. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ze ścinków uformować dowolne kształty i przykleić jajkiem na górze pieroga. Posmarowac zółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka
- piec w 180`C 30-40 minut do zbrązowienia
- podawać z czerwonym barszczem (przepis na najlepszy barszcz wigilijny znajdziesz tutaj)