Kulebiak

Kulebiak

Taki kulebiak piekę od kilku lat na święta jako alternatywę wobec uszek. Świetnie smakuje z czystym barszczem, a poza tym ma tę zaletę, że można go po upieczeniu zamrozić i wyjąć, gdy akurat najdzie nas ochota na filiżankę barszczu z dodatkiem. Przepis dostałam od Lidki, a z tych proporcji wychodzą dwa spore kulebiaki.

Składniki:

Ciasto: 1/2 kg mąki

1 szklanka mleka

3 dag drożdży

1 czubata łyżka masła lub margaryny

2 łyżki oleju

2 jajka i 1 żółtko

1 płaska łyżka cukru

1 łyżeczka soli

Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty

1/4 kg pieczarek

100 g suszonych grzybów

1 duża cebula

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wymieszaj z pozostałymi składnikami, dolej mleko i wyrób ciasto. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.

Namoczone wcześniej grzyby suszone ugotuj. Pieczarki podsmaż razem z cebulą, dodaj suszone grzyby. Kapustę ugotuj, odciśnij i podsmaż, wymieszaj z grzybami, następnie całość drobno posiekaj albo zmiel. Dopraw pieprzem i solą.

Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj, rozsmaruj farsz i zwijaj jak makowiec. Możesz upiec kulebiaki w pergaminie, wysmarowanym olejem, albo w formie keksowej. W tym drugim przypadku, możesz posmarować wierzch kulebiaka roztrzepanym żółtkiem. Piecz kulebiaki przez godzinę w 150 stopniach.

Zdjęcie - Kulebiak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów