Kule mocy deluxe czyli bezcukrowe daktylowe pralinki
Wiem, że internet aż roi się od pomysłów na świąteczne prezenty „last minute”, takie które możemy przygotować gdy mamy kwadrans do wyjścia i w szafkach podstawowe, bożonarodzeniowe produkty (bakalie!). To właśnie jedna z takich propozycji. Absolutnie pyszna i apetyczna!
To wariacja na temat tak popularnych teraz „kuli mocy”- pralinek przygotowanych bez cukru, na bazie bakalii. Zwykle do ich zagęszczania używa się mielonych płatków owsianych lub wiórków kokosowych. Skoro t jednak wersja elegancka i świąteczna, postawiłam na mielone migdały.
Moje pralinki obtoczyłam w siekanych pistacjach, ciemnym kakao i liofilizowanych (suszonych) truskawkach. Dzięki temu mają prawdziwie świąteczne kolory!
Dodatki do „kul mocy” mogą być w zasadzie dowolne- różne gatunki orzechów, cynamon, wanilia, a nawet chrust alkoholu, w którym możemy uprzednio namoczyć bakalie. Podstawowy przepis to namoczone we wrzątku, a następnie zmiksowane daktyle, coś co masę zagęści (mielone płatki owsiane czy orzechy). Pozostałe dodatki są dowolne, zachęcam do eksperymentowania!
Składniki- daktyle - 1/2 szklanki
- mielone migdały - ok. 4 łyże (lub płatki owsiane)
- nerkowce - 3 łyżki, drobno posiekane (lub inne orzechy)
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- posiekane pistacje, ciemne kakao, suszone owoce, sezam ... - do obtaczania
- opcjonale daodatki - rozdrobnione rodzynki, wiórki kokosowe, jagody goji, suszone owoce ...
Daktyle namocz w gorącej wodzie (aż zmiękną,kwadrans powinien wystarczyć. Jeśli masz mało czas, podgotuj je w wodzie, przez 5 minut na małym ogniu).
W blenderze z nasadką o ostrzach S zmiel drobno (na ok. 3-5 mm kawałki) nerkowce (lub mieszankę orzechów).
Przygotuj mielone migdały lub bardzo drobno (na mąkę) zmiel płatki owsiane.
Zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.
Do mieszanki orzechowej dodaj daktyle, wanilię i wymieszaj. Dodaj migdały/ płatki owsiane aż masa przestanie się kleić, ale nadal pozostanie plastyczna.
Gdyby masa okazała się zbyt suche – dolej odrobinę wody pozostałej po moczeniu daktyli.
Pralinki formuj w zwilżonych lub lekko natłuszczonych kroplą oleju dłoniach. Na jedną kulkę użyj około jednej łyżki masy.
Każdą obtocz w wybranych dodatkach np. w posiekanych pistacjach.
Schłódź w lodówce.