Kule energetyczne ze świeżą marchewką
Udało mi się wykorzystać fakt, że dzieciaki lubią słodkie śniadania i nie stronią od płatków owsianych, ani zdrowych bakalii. Batoniki owsiane wypiekam już od dawna i zawsze są chętnie zjadane, ale takie kuleczki zrobiłam po raz pierwszy i od razu się przyjęły. Ich zdecydowaną zaletą dla rodziców jest to, że nie wymagają pieczenia, co z pewnością skróci czas przygotowań. Wystarczy uprażyć składniki na suchej patelni, wymieszać i gotowe. Na dodatek przekąska zawiera tylko zdrową słodycz, która pochodzi z rodzynek i odrobiny miodu, a dodatek słodkiej świeżej marchewki to naprawdę świetny bonus, który fantastycznie komponuje się ze smakiem sezamu.
Jeśli cenicie sobie zdrowe i pełnowartościowe śniadania i przekąski, koniecznie wypróbujcie te kule energetyczne – są wyjątkowo pyszne. Jestem przekonana, że trafią w gusta nie tylko Waszych dzieci, ale także Wasze.
Składniki:(ok. 15 sztuk – w zależności od wielkości)- 1,5 szklanki górskich płatków owsianych
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 1 średnia marchewka
- 1/3 szklanki rodzynek
- ½ szklanki masła orzechowego z nerkowców lub migdałowego*
- ¼ szklanki tahini
- 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie krok po kroku:
- Płatki owsiane wysyp na rozgrzaną, suchą patelnię często mieszając praż przez kilka minut. Gdy zaczną się lekko rumienić dodaj ziarna sezamu i praż jeszcze chwilę. Gdy całość zacznie intensywnie pachnieć, przełóż płatki z sezam do miski i odstaw, by lekko przestygły.
- Orzechy lekko posiekaj lub pokrusz i również upraż na suchej patelni. Przestudź.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj po jednej łyżce masła orzechowego i tahiny więcej.
- Z masy formuj kuleczki. Dobrze ściśnij masę, by po zastygnięciu były zwarte i nie rozpadały się.
- Gotowe kuleczki wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę do zastygnięcia.
- Tak przygotowana kuleczki przechowuj w lodówce do 3-4 dni.
- Kuleczki można też przygotować w wersji „RAW” – na surowo. W tym celu pomiń etapy prażenia płatków owsianych, ziaren oraz orzechów.
* Masło z migdałów lub nerkowców przygotuj następująco: Zblanszowane i brane ze skórki migdały lub nieprażone nerkowce włóż do misy blendera lub malaksera. Miksuj tak długo aż orzechy puszczą tłuszcz i powstanie gładkie masło orzechowe.
Smacznego!