Kule energetyczne ze świeżą marchewką

Kule energetyczne ze świeżą marchewką
Nieubłaganie zbliża się koniec wakacji. Ostatnia prosta już niemal za nami, a wraz z metą pojawią się znowu drugie śniadania na wynos i cała reszta szkolnych wrażeń. Do całej gamy zdrowych przepisów śniadaniowych, które uzbierałam przez lata edukacji szkolnej mojej córki dołączyły właśnie kule energetyczne – batoniki owsiane, pachnące sezamem, chrupiące od orzechów i świeżej marchewki.

Udało mi się wykorzystać fakt, że dzieciaki lubią słodkie śniadania i nie stronią od płatków owsianych, ani zdrowych bakalii. Batoniki owsiane wypiekam już od dawna i zawsze są chętnie zjadane, ale takie kuleczki zrobiłam po raz pierwszy i od razu się przyjęły. Ich zdecydowaną zaletą dla rodziców jest to, że nie wymagają pieczenia, co z pewnością skróci czas przygotowań. Wystarczy uprażyć składniki na suchej patelni, wymieszać i gotowe. Na dodatek przekąska zawiera tylko zdrową słodycz, która pochodzi z rodzynek i odrobiny miodu, a dodatek słodkiej świeżej marchewki to naprawdę świetny bonus, który fantastycznie komponuje się ze smakiem sezamu.

Jeśli cenicie sobie zdrowe i pełnowartościowe śniadania i przekąski, koniecznie wypróbujcie te kule energetyczne – są wyjątkowo pyszne. Jestem przekonana, że trafią w gusta nie tylko Waszych dzieci, ale także Wasze.

Zdjęcie - Kule energetyczne ze świeżą marchewką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(ok. 15 sztuk – w zależności od wielkości)

  • 1,5 szklanki górskich płatków owsianych
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 1 średnia marchewka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • ½ szklanki masła orzechowego z nerkowców lub migdałowego*
  • ¼ szklanki tahini
  • 2  łyżki płynnego miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane wysyp na rozgrzaną, suchą patelnię często mieszając praż przez kilka minut. Gdy zaczną się lekko rumienić dodaj ziarna sezamu i praż jeszcze chwilę. Gdy całość zacznie intensywnie pachnieć, przełóż płatki z sezam do miski i odstaw, by lekko przestygły.
  • Orzechy lekko posiekaj lub pokrusz i również upraż na suchej patelni. Przestudź.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj po jednej łyżce masła orzechowego i tahiny więcej.
  • Z masy formuj kuleczki. Dobrze ściśnij masę, by po zastygnięciu były zwarte i nie rozpadały się.
  • Gotowe kuleczki wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę do zastygnięcia.
  • Tak przygotowana kuleczki przechowuj w lodówce do 3-4 dni.
  • Kuleczki można też przygotować w wersji „RAW” – na surowo. W tym celu pomiń etapy prażenia płatków owsianych, ziaren oraz orzechów.

*        Masło z migdałów lub nerkowców przygotuj następująco: Zblanszowane i brane ze skórki migdały lub nieprażone nerkowce włóż do misy blendera lub malaksera. Miksuj tak długo aż orzechy puszczą tłuszcz i powstanie gładkie masło orzechowe.

Smacznego!

Zdjęcie - Kule energetyczne ze świeżą marchewką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kule energetyczne ze świeżą marchewką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kule energetyczne ze świeżą marchewką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kule energetyczne ze świeżą marchewką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów