Kubańskie picadillo na żydowskim stole

Kubańskie picadillo na żydowskim stole

 XIII Festiwal Kultury Żydowskiej we Wrocławiu rozpocznie się dopiero w niedzielę, ale już od paru dni można na różnych blogach, w tym u mnie,  znaleźć żydowskie przysmaki. Danie, które chciałam dzisiaj przedstawić pochodzi z Kuby. Kubańscy Żydzi, zwani w USA Jewbans, do dziś piją mocną kubańską kawę i smakują potrawy rodem z wyspy, tęskniąc za tym miejscem. Jednym z ich ulubionych dań jest picadillo podane ze smażonymi rajskimi bananami.

Zdjęcie - Kubańskie picadillo na żydowskim stole  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Picadillo

1 cebula

2 łyżki oleju

1 zielona papryka

3 ząbki czosnku

1/2 kg zmielonej wołowiny

2 duże ziemniaki

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka oregano

125 ml wytrawnego białego wina

150 ml koncentratu pomidorowego

50 g oliwek faszerowanych paprykami

1 łyżka kaparów

sól, pieprz

2 łyżki białego octu winnego

siekana natka i czerwona papryka

Zdjęcie - Kubańskie picadillo na żydowskim stole  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Posiekaną cebulę podsmażam na oleju. Dodaje drobno pokrojoną zieloną paprykę i smażę dotąd, aż zmięknie. Dodaję czosnek. Następnie wsypuję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dodaję wołowinę. Mięso rumienię mieszając je drewnianą łopatką i pilnując, by nie tworzyło bryłek.

Wsypuję mielony kumin i inne przyprawy. Wlewam wino. Gdy odparuje dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki i kapary. Gotuję na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Ozdabiam natką i czerwoną papryką. Podaję z ryżem i czerwoną fasolą.

Jeszcze bardziej lubię dodać czerwoną paprykę i fasolę do mięsa pod sam koniec gotowania i podać wszystko razem, a nie oddzielnie, ogrzane.

* źródło - "Kuchnia żydowska" Clarissa Hyman, wyd. Rosner & Wspólnicy

Zdjęcie - Kubańskie picadillo na żydowskim stole  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów