Kruszonkowe ciasto z morelami
Jeszcze jeden morelowy wypiek, który miał pojawić się na blogu w sobotę i dołączyć do akcji Morelkowo - Brzoskwiniowo. Zabrakło mi jednak czasu, więc pokazuję je dopiero dziś. Ciasto jest z rodzaju tych prostych i smacznych i ponownie morele wystąpiły w duecie z orzechami włoskimi. :) W moim cieście spód jest trochę za mocno wilgotny, ale było tak dobre, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. :)
Receptura ze strony Mała Cukierenka.
Składniki:
*200g masła
*250g mąki
*150g zmielonych orzechów (u mnie włoskie)
*2 łyżki bułki tartej
*szczypta soli
*190g cukru + 2 łyżki (można użyć brązowego)
*16 g cukru waniliowego
*750g umytych moreli
Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, zmielone orzechy, szczyptę soli, 190g cukru, cukier wanilinowy, roztopione masło i składniki zagnieść jak na kruszonkę.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Dno równomiernie wyłożyć 2/3 kruszonki i docisnąć dłonią. Następnie posypać dwoma łyżkami bułki tartej.
Morele przeciąć na pół, wypestkować i wyłożyć na ciasto w tortownicy.
Wierzch posypać resztą kruszonki i 2 łyżkami cukru.
Ciasto piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra-dół (180 stopni C na funkcji termoobieg) przez około 40-45 minut, aż ładnie się przyrumieni.
Smacznego :)