Krupnik polski na skrzydełkach drobiowych

Krupnik polski na skrzydełkach drobiowych
Zdjęcie - Krupnik polski na skrzydełkach drobiowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszna,syta,pożywna i bardzo zimowa zupa,a całkiem zapomniana.Oprócz grochówki to nasza ulubiona zupa zimą.Na szczęście kasze powracają do naszych kuchni.Kasze z jęczmienia to całe bogactwo witamin i soli mineralnych.Szczególnie sporo ma niacyny wit.PP-obniżającej poziom cholesterolu,witamin z grupy B-regenerujących system nerwowy i błonnika.Przede wszystkim jednak klej z jęczmienia działa regenerująco na naszą śluzówkę i okostą,dzięki czemu nie trzeszczą nam stawy,ani łokciowe,ani kolanowe.Według starego porzekadła ponoć człowiek właśnie od kaszy zdrów.

Zdjęcie - Krupnik polski na skrzydełkach drobiowych - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

1,5 l wody
6-8 kurzych skrzydełek
6-7 łyżek grubej lub średniej kaszy perłowej (125 g)
2-3 marchewki
1 pietruszka,kawałek pora zielonej części i białej
2 plastry selera,2-3 ziemniaki
2 łyżki posiekanych zielonych listków selera (mam mrożony z letnich zapasów)
1 łyżka posiekanego lubczyku j.w.
przyprawy sól,pieprz,2 listki laurowe,4-5 ziarenek ziela angielskiego,zielona pietruszka,można dorzucić parę grzybków

Wykonanie:
  • Do zimnej wody wrzucić opłukane skrzydełka,zagotować.Następnie dorzucić kaszę,dodać sól,listki laurowe,ziele i grzybki.Gotować powoli około 30-45 minut.Długość gotowania uzależniona jest od grubości kaszy,im grubsze ziarenka tym dłużej się gotuje
  • W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę wszystkie warzywa.15 minut przed końcem gotowania dorzucić do garnka pokrojone warzywa.Po tym czasie kasza zaczyna się ładnie rozklejać
  • Wyłowić skrzydełka,wystudzić.Odzielić mięso od kości,pokroić drobno,dorzucić do krupniku.Na koniec dodać pieprz do smaku.Podając zupę można przyozdobić ją kleksem jogurtu greckiego,lub kwaśnej śmietany.Jeśli nie masz ziół z letnich zapasow,możesz dodać suszonych,a do smaku ziołowej przyprawy wegetariańskiej (bez glutaminianu sodu i innych polepszaczy).Wyregulować gęstość zupy dodatkiem wody.Smacznego!

Kategorie przepisów