Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem truskawkowym
Witajcie kochani, jak tam po Świętach? Na pewno najedzeni, mam nadzieję, że nie przejedzeni. Teraz kilka dni wolnego i znowu Sylwester :-) Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne kruche ciasteczka z białą czekoladą z dodatkiem truskawek. Ciasteczka przełożone dżemem truskawkowym. Fajne, mogą poleżeć chwilę, pyszne i kruchutkie :-) Najlepsze na drugi, trzeci dzień :-) Miłego dzionka Wam życzę :-)
Składniki:
- 170 g masła
- 1 jajko
- 30 g cukru puder
- 350 g mąki
- 100 g białej czekolady ( ja miałam z kawałkami truskawek)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 - 4 łyżki śmietanki 30%
- dżem lub powidło do przełożenia (u mnie dżem truskawkowy)
1. Białą czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, wkrawamy do niej zimne masło, siekamy nożem, dodajemy jajko i rozpuszczoną białą czekoladę. Zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
2. Przygotowujemy dobie foremki do wycinania (pamiętajmy, że musimy wycinać tyle samo ciasteczek bez dziurki i tyle samo z dziurką :-))
3. Ciasto dzielmy sobie na części, rozwałkowujemy na około 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 9 minut funkcja góra - dół (ciasteczka powinny ładnie nam się zarumienić). Studzimy na kratce.
4. Przestudzone ciasteczka przekładamy dżemem. Ciasteczka najlepsze są na drugi, trzeci dzień :-) Smacznego :-)