Kruche ciasto z zieloną śliwką
Podczas gorącego lata najchętniej zjadamy ciasta ucierane lub kruche. Ja osobiście lubię te z masami jednak poczekam na chłodniejsze dni. Tymczasem pojawiły się renklody więc pierwsze ciasto jakie z nimi zrobiłam to coś na kształt szarlotki. Kruchy spód, owoce i beza. Na obecną, gorącą chwilę niczego więcej nie potrzeba.
Przy okazji polecam inne przepisy z wykorzystaniem renklody:
Kompot z zielonej renklody z wanilią
Mini serniczki na zimno z owocową galaretką
Powidła z mini renklody i kanapka z pieprzem
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
Mąkę zagnieść z masłem na kruszonkę, dodać cukier, sól oraz żółtka i śmietanę. Krótko wyrobić na gładko. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną blachę o wymiarach 20/32 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec ok. 15-20 min na lekko złoty kolor.
Pozostałe składniki:
- śliwki renklody
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na wystudzonym podpieczonym cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, następnie wyłożyć bezę i dokładnie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-50 min.
Smacznego:)