Kruche ciasto z zieloną śliwką

Podczas gorącego lata najchętniej zjadamy ciasta ucierane lub kruche. Ja osobiście lubię te  z masami jednak poczekam na chłodniejsze dni. Tymczasem pojawiły się renklody więc pierwsze ciasto jakie z nimi zrobiłam to coś na kształt szarlotki. Kruchy spód, owoce i beza. Na obecną, gorącą chwilę niczego więcej nie potrzeba.

Przy okazji polecam inne przepisy  z wykorzystaniem renklody:

Kompot z zielonej renklody z wanilią

Powidła z zielonej renklody

Mini serniczki na zimno z owocową galaretką

Buchty z zielonym dżemem

Powidła z mini renklody i kanapka z pieprzem

Zdjęcie - Kruche ciasto z zieloną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Mąkę zagnieść z masłem na kruszonkę, dodać cukier, sól oraz żółtka i śmietanę. Krótko wyrobić na gładko. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim  wysmarowaną blachę o wymiarach 20/32 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec ok. 15-20 min na lekko złoty kolor.

Pozostałe składniki:

  • śliwki renklody
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na wystudzonym podpieczonym cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, następnie wyłożyć bezę i dokładnie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-50 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy