Kruche ciasto z porzeczkami i karmelem
Szybkie kruche ciasto z porzeczkami i karmelem
/kwadratowa blaszka o boku 23 cm/
ciasto:
230g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka ksylitolu
1 jajko
70g oleju kokosowego
owoce:
2 szklanki czerwonych porzeczek
2 niewielkie jabłka
1 łyżka ksylitolu
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
daktylowy karmel:
2 szklanki suszonych daktyli namoczonych w gorącej wodzie
1/2 szklanki mleka roślinnego
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części o wielkości 2/3 i 1/3. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie obrać i starkować jabłka na tarce o najgrubszych oczkach. Wymieszać je z porzeczkami, ksylitolem i mąką ziemniaczaną. Odstawić.
Daktyle odcedzić i zmiksować z dodatkiem mleka roślinnego na gładki krem.
Większą częścią schłodzonego ciasta wylepić dno formy, przełożyć na nie owoce, następnie wyłożyć daktylowy karmel, a na wierzchu umieścić resztę ciasta w formie kruszonki. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto i lekko przestudzić. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno :)