Kruche ciasto z jabłkam i malinami
Dzień Mamy (to już jutro!) aż prosi się o słodki akcent!
Co więc powiecie na kruche ciasto z jabłkami i malinami, zwieńczone chrupiącą kruszonką?
Do tego kleks bitej śmietanki i deser idealny gotowy!
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt
- masło - 100 g
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- dodatki do kruszonki
- cukier - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- nadzienie owocowe
- jabłka - 4 szt
- maliny - 200 g
- sok z cytryny - 1 łyżka
- cukier brązowy - 2 łyżki
Jajko, mąkę, cukier, jogurt, miękkie masło, sól i proszek do pieczenia zmiksuj krótko na grudkowateciasto. Oddziel 1/3, pozostałym ciastem wyłóż dno foremki do pieczenia (wysamarowanej wcześniej masłem) Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i zapiekaj przez 15 minut.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z cynamonem, malinami, sokiem z cytryny i cukrem.
Pozostawione ciasto połącz z mąką, cukrem zwykłym i waniliowym. Utrzyj palcami aby utrzymać okruchy-kruszonkę.
Na podpieczony spód wyłóż owoce, na wierzchu ułóż kruszonkę. Zapiekaj ok. 30-40 minut w temp. 180 oC, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka przyrumieniona.