Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką

Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką



Jak zwykle o tej porze, zaczynam pozbywać się mrożonych owoców, żeby zrobić miejsce na nowe, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami. Przepis znalazłam na tej stronie. Miała rację Asia, że jest pyszne. Nie za słodkie i ta chrupiąca kokosowa kruszonka, pycha! Propozycja dla tych, którzy nie lubią proszku do pieczenia.
Zdjęcie - Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na blachę o wymiarach 20X30 cm
Składniki na ciasto kruche:
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
50g cukru
½ opakowania cukru waniliowego
150g masła lub margaryny
1 jajko.

Składniki na budyń kokosowy:
1 i ½ szklanki mleka krowiego
400 ml mleka kokosowego
2 budynie o smaku kokosowym, śmietankowym lub waniliowym
4 łyżki cukru (jeżeli budyń nie jest słodzony)

Składniki na kruszonkę kokosową:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
100g wiórków kokosowych
125g schłodzonego masła lub margaryny.

Dodatkowo:
500 – 600g czereśni ( dałam mrożone, po wcześniejszym rozmrożeniu)
cukier puder do posypania wierzchu.
Zdjęcie - Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania ciasta: Do miski wsypać obie mąki, cukry, dodać pokrojone masło lub margarynę. Wszystko wymieszać i rozetrzeć w palcach do otrzymania kruszonki. Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wielkości blachy, przełożyć na blachę, zdjąć delikatnie wierzchni papier. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C na kolor jasnozłoty.
Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić.
Sposób wykonania budyniu: Zagotować 1 szklankę mleka krowiego z mlekiem kokosowym i czterema łyżkami cukru. Proszek budyniowy rozpuścić w ½ szklance schłodzonego mleka i całość dodać do gotującego się mleka. Gdy budyń zgęstnieje, odstawić z ognia, przykryć przykrywką, żeby się nie utworzył kożuch na wierzchu.
Sposób wykonania kruszonki: Obie mąki, cukier, masło i 50g wiórków kokosowych rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę, pod koniec dodać pozostałą ilość wiórków.
Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć wydrylowane i przepołowione czereśnie przecięciem do góry. Na czereśnie wyłożyć równomiernie budyń i całość posypać kruszonką.
Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 stopni C. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, ja tą czynność pominęłam. Smacznego :-)


Kategorie przepisów