Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą
Po ostatnim cieście z porzeczką i bezą postanowiłam spróbować czegoś podobnego. Dzisiejsze ciasto jest tak samo pyszne - budyń idealnie smakuje z kruchym spodem, śliwkami i bezą. Koniecznie go spróbujcie, ale ostrzegam na długo nie wytrzyma :)
Składniki na ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 4 żółtka
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Wrzucamy masło i rozcieramy je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i krótko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim blachę o wym. 26x36cm i pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza, aż ciasto się wyraźnie zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy budyń:
Składniki:
- budyń waniliowy z cukrem
- 500ml mleka
Składniki na warstwę śliwkową:
- 900g śliwek węgierek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy mąkę i krótko miksujemy.
Złożenie całego ciasta:
Na upieczonym kruchym cieście rozsmarowujemy budyń, na to wykładamy śliwki, a na wierzch delikatnie rozsmarowujemy pianę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach, obniżamy temp do 60 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze 20-30 minut.
Ciasto polecam wstawić do lodówki na całą noc, aby trochę stężniało.
Źródło - kwestiasmaku.com