Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Zdjęcie - Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 110
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 1h 10 min

Dzisiaj zapraszam na klasyczne połączenie kruchego ciasta, budyniu i owoców. Chociaż rabarbar to warzywo tutaj spełnia rolę owoców i dzięki swojej naturalnej kwaskowości wypada znakomicie. Polecam przygotować budyń wieczorem dnia poprzedniego, ciasto można również przetrzymać przez noc w lodówce wtedy wykonanie tego ciasta jest szybkie. Tym razem użyłam budyniu sklepowego jednak można zrobić własny, np taki jak do babeczek.

Składniki Instrukcje

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić. Obtoczyć w mące i cukrze, odstawić.

650 ml mleka wlać do garnka, w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany budyń i zagotować. Odstawić.

Masło rozpuścić na patelni , dodać cukier, wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż powstanie kruszonka i masło zostanie wchłonięte. Odstawić.

Margarynę posiekać z cukrem i mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Blaszkę o wymiarach 24/34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równo rozłożyć. Wstawić ciasto do nahrzanego do 180 stopni piekarnika i popiec ok. 20 min.

Na podpieczone ciasto wyłożyć równo rabarbar, następnie budyń i kruszonkę. Wstawić ciasto do piekarnika na około 50 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów