Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
- Wynik: 110
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 1h 10 min
Dzisiaj zapraszam na klasyczne połączenie kruchego ciasta, budyniu i owoców. Chociaż rabarbar to warzywo tutaj spełnia rolę owoców i dzięki swojej naturalnej kwaskowości wypada znakomicie. Polecam przygotować budyń wieczorem dnia poprzedniego, ciasto można również przetrzymać przez noc w lodówce wtedy wykonanie tego ciasta jest szybkie. Tym razem użyłam budyniu sklepowego jednak można zrobić własny, np taki jak do babeczek.
Składniki- mąka - 300 g
- margaryna - 200 g
- cukier - 6 łyżek
- żółtka - 5
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na warstwę rabarbarową
- rabarbar - 600 g
- cukier brązowy - 8 łyżek
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Składniki na kruszonkę
- masło - 100 g
- cukier - 5 łyżek
- mąka - 150 g
- Dodatkowo
- mleko - 750 ml
- budyń - 2
- cukier puder
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić. Obtoczyć w mące i cukrze, odstawić.
650 ml mleka wlać do garnka, w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany budyń i zagotować. Odstawić.
Masło rozpuścić na patelni , dodać cukier, wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż powstanie kruszonka i masło zostanie wchłonięte. Odstawić.
Margarynę posiekać z cukrem i mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Blaszkę o wymiarach 24/34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równo rozłożyć. Wstawić ciasto do nahrzanego do 180 stopni piekarnika i popiec ok. 20 min.
Na podpieczone ciasto wyłożyć równo rabarbar, następnie budyń i kruszonkę. Wstawić ciasto do piekarnika na około 50 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)