Kruche ciasto z budyniem i morelami
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Pyszne, kruche ciasto, dużo budyniu i owoców- czy latem potrzeba czegoś więcej? Tym razem użyłam moreli. Budyń może być ze sklepu lub własny. Kruszonka zrobiona na patelni powstaje w ekspresowym tempie i jest bardzo wygodna. Od dawna robię już tylko taką. Polecam na nadchodzący weekend.
Składniki- Składniki na ciasto
- margaryna - 200 g
- mąka - 300 g
- cukier - 100 g
- jajka - 5
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Składniki na kruszonkę
- mąka - ok. 1 szklanki
- masło - 1/2 kostki
- cukier - 5 łyżek
- Dodatkowo
- budyń śmietankowy lub waniliowy - 2 torebki
- mleko - ok. 800 ml
- morele - 500 g
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę i mieszać, aż całość tłuszczu zostanie wsiąknięta przez mąkę i powstanie kruszonka. Odstawić do wystygnięcia.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. odstawić do wystygnięcia.
Makę z proszkiem do pieczenia przesiać na blat. Dodać cukier i posiekaną margarynę, wyrabiać, aż powstanie kruszonka, dodać żółtka, wyrobić ciasto. Przygotować formę (moja miała wym. 24/32 cm - jednak może być większa, wtedy ciasto będzie cieńsze). Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godź. Po tym czasie wyłożyć przestudzony budyń. Na wierzchu ułożyć morele, środekim do góry. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pic ok. 45-50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)