Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem


Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 puszki brzoskwiń w zalewie
2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka i wlać na gotujące się mleko. Gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący budyń wylać na spód ciasta (fot.2). Brzoskwinie wyjąć z puszek i dokładnie odsączyć. Ułożyć na budyniu, jedną obok drugiej, dziurką po pestce do dołu (fot.3). Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować. Wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce (fot.4). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzanie góra-dół) i piec przez około 40 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić.
Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.




drukuj przepis