Kruche ciasto z brzoskwiniami

W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste. Przetwory z nich będą rewelacyjne, ale póki mamy dostęp do świeżych warto przygotować z  nich lody i ciasta i tak dziś przedstawiam przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami! Przepis bardzo prosty, delikatne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach, a na nim smażone brzoskwinie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu i mięty mniam, mniam! Ciasto proponuję podać z gałką lodów, będzie jeszcze lepsze!

Ważne przypomnienie dla tych, którzy pieką kruche ciasto po raz pierwszy. Masło dodane do ciasta powinno być zimne. Kruche ciasto zagniatamy szybko, ponieważ nie lubi ono długiego wyrabiania, długie wyrabiane może spowodować, że będzie ono twarde po upieczeniu. Najlepiej więc wyrabiać je przy pomocy malaksera, aby skrócić czas przygotowania. Po zagnieceniu konieczne jest schłodzenie ciasta! Spody kruchych ciast powinny być cieniutkie, jeśli więc Wasza forma jest mniejsza od tej podanej w przepisie, wykorzystajcie tylko część ciasta, a pozostałą zamroźcie, będzie na następny raz.  Zrobienie grubego spodu będzie porażką, ponieważ po upieczeniu taki spód może być twardy i zbyt dominujący, a przecież kruche ciasto powinno być delikatnym i smacznym nośnikiem pysznego owocowego wypełnienia Idealna grubość to 3-4 mm. Smacznego!



Zdjęcie - Kruche ciasto z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Czas przygotowania
25 mins

Czas gotowania
1 hour

Całkowity czas
1 hour 25 mins

Autor: Anna
Ilość porcji: 12

Składniki
Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g mąki pszennje krupczatki
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów

Dodatkowo
  • 1 i ½ kg brzoskwiń
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej mięty lub 2 łyżki siekanej świeżej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej



Instrukcje
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, proszek do pieczenia, mielone migdały, posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto - ciasto można zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego
  2. Uformować z ciasta kulę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 1 godzinę do lodówki
  3. Z brzoskwiń pozbyć się pestek, pokroić na 4 lub 6 części
  4. Pokrojone brzoskwinie włożyć do głębokiej patelni lub rondla dodać cukier, smażyć przez 10 minut mieszając od czasu do czasu
  5. Kiedy brzoskwinie zaczną częściowi się rozpadać dodać pozostałe składniki czyli przyprawy, a na sam koniec zagęścić łyżka mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1 - 2 łyżkach wody, zagotować i zdjąć z ognia
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C
  7. Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na dwie porcję 60/40, większą część ciasta rozwałkować na cienki placek, przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć spód ciasta widelcem, pamiętajcie o tym, aby wyłożyć również ciastem boki formy na wysokość około 1 cm
  8. Spód ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez 12 minut po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na całej jego powierzchni przesmażone brzoskwinie
  9. Pozostałe ciasto zetrzeć na tartce o grubych oczkach, rozsypać je na wierzchu ciasta, ponownie wstawić do piekarnika, piec przez około 35 do 40 minut
  10. Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem najlepiej w towarzystwie gałki lodów :)
  11. Smacznego!


Kruche ciasto z brzoskwiniamiZdjęcie - Kruche ciasto z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kruche ciasto z brzoskwiniamiZdjęcie - Kruche ciasto z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kruche ciasto z brzoskwiniamiZdjęcie - Kruche ciasto z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z nektarynkami
1

Kruche ciasto z nektarynkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto pianka cytrynowa
2

Ciasto pianka cytrynowa

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto jogurtowe – prosty przepis
5

Ciasto jogurtowe – prosty prze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i morelami
1

Kruche ciasto z budyniem i mor…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto drożdżowe z owocami
1

Ciasto drożdżowe z owocami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jogurtowiec brzoskwiniowy
6

Jogurtowiec brzoskwiniowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!