Kruche ciasto w śmietankowej czapie

Kruche ciasto w śmietankowej  czapie

Oto jedno z moich ulubionych ciast. Kruche ciasto, masa tofii, bita śmietana i prażony słonecznik. Czy może być coś lepszego? Całość tak wspaniale się komponuje, że z chęcią sięgamy po kolejny kawałek. Przepis dostałam od koleżanki, która zagwarantowała mi, że będzie to jedno z moich ulubionych ciast i tak  się stało. Robiłam też w wersji z sezamem zamiast słonecznika, i również smakuje doskonale. Ciasta tak bardzo nie słodzę, bo masa tofii jest jak wiadomo dośc słodka.

Zdjęcie - Kruche ciasto w śmietankowej  czapie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru (dałam jedną)
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części i upiec rumiane placki.

Składniki na masę:

  • 1/2 l śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny (pomijam)
  • puszka mleka skondensowanego
  • ziarna słonecznika lub sezamu

Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę. Ja nie dodaję żelatyny a zamiast niego czasami daję śmietan-fix, a kiedy wiem, że ciasto zaraz zniknie, daję czystą śmietanę. Na pierwszym kruchym placku wyłożyć masę tofii z ugotowanego mleka skondensowanego, przykryć drugim plackiem. Wyłożyć bitą śmietanę, posypać obficie prażonym słonecznikiem lub sezamem. Ziarna nie mogą być ciepłe bo śmietana spłynie.

Smacznego:)

Kategorie przepisów