Kruche ciasto do wypieków słodkich

Kruche ciasto do wypieków słodkich
Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto do wypieków słodkich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie

Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło. Kroimy składniki szerokim nożem, następnie szybko zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na 30 min. Możemy zostawić ciasto w lodówce nawet na całą noc.


Formę do tarty (najlepiej z ruchomym dnem) o średnicy ok. 23-25 cm, smarujemy masłem i wkładamy do lodówki na 20 min. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy nim formę. Wstawiamy do lodówki na 30 min.


Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Ciasto w formie nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i wysypujemy fasolą lub grochem. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na 12 min. Następnie usuwamy folię i pieczemy jeszcze przez 10 min.


Gotowe ciasto studzimy i wypełniamy ulubioną słodką masą. Zależnie od tego, czy wypiek ma być na gorąco czy na zimno, będzie wymagał upieczenia lub dokładnego schłodzenia w lodówce.


Porady:

Dwie główne zasady przygotowania dobrego kruchego ciasta to:

1. Krótkie zagniatanie - kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Do połączenia składników używajmy noża lub malaksera.

2. Dokładne schładzanie ciasta - ciasto przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone, żeby masło nie zaczęło się roztapiać, zamiast szybko zapiec.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów