Kruche ciasteczka z orzeszkami i skórką pomarańczową
Kruche ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową oblane czekoladą, z dodatkową ilością orzeszków i skórki na wierzchu. Niby proste, a jednak bardzo wykwintne.
Szybkie i proste do przygotowania.
Zdecydowanie polecam.
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka przyprawy korzennej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej na mniejsze kawałki
- 70 g orzeszków ziemnych niesolonych (lub krokantu)
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/4 szkl. kremówki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- posiekane, prażone orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne przekładamy na rozgrzaną patelnię, prażymy przez chwilę, co jakiś czas potrząsając patelnią. Przekładamy na deskę do krojenia i drobno siekamy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy jajko oraz żółtka, a także posiekaną skórkę pomarańczową i orzeszki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy foremką lub większym kieliszkiem kółka (u mnie około 5-6 cm średnicy). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 minut.
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem ze śmietanką podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewę rozprowadzamy na upieczonych, przestudzonych ciasteczkach. Wierzch posypujemy orzeszkami oraz skórką pomarańczową.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym