Kruche ciasteczka z masą bakaliową
Fantastyczniekruche ciastowypełnione po brzegi masą makową z bakaliami.
Rozpływające się w ustach … niesamowicie delikatne …
Niejednemu z nas pewnie cieknie ślinka już na samą myśl!
Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie ciacha – są świetnym pomysłem do popołudniowej kawy, jak i fajnym pomysłem na prezent pod choinkę.
Oryginalnie zapakowane na pewno niejednemu wywołają uśmiech na twarzy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( ok. 20 szt )
CIASTO:
* mąka – 300 g
* jajko – 1 szt
* masło – 150 g
* cukier puder – 50 g
NADZIENIE:
* mielony mak – 100 g
* cukier – 25 g
* miód – 30 g
* orzechy, płatki migdałów, kandyzowana skórka – ok. 100 g
* mleko – 75 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Masło ziekamy z mąką , dodajemy jajko i cukier puder, zagniatamy ( możemy podlać odrobiną wody ).
Owijamy w folię spożywczą i wkłądamy na 30 minut do mrożenia.
Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wyciamy okrągłe ciasteczka.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut ( do zrumieniania ).
NADZIENIE:
Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.
Dodajemy miód i cukier.
Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.
Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.
CAŁOŚĆ:
Przestudzone ciasteczka smarujemy masą makową bakaliami, przykrywamy, dociskamy.
Obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.
Smacznego!
DRUKUJ: