Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni

Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni
Zdjęcie - Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g wiśni
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g mąki krupczatki
  • 40 ml oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno
  • 10 ml śmietany 18%
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Beza:

Żółtko oddzielamy od białka.

Białko ubijamy na sztywną pianę.

Do ubitej piany dodajemy stopniowo 60 g drobnego cukru, a gdy cały rozpuści się w pianie, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy niewielkie bezy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 40 minut w temp. 140ºC.

Gdy bezy się pieką, przygotowujemy kruche ciasto. 

Kruche ciasto:

Mąki pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy śmietanę, żółtko, olej oraz 20 g cukru. Zagniatamy kruche ciasto, a gdy się rozsypuje, dolewamy 1 łyżkę wody. Schładzamy.

Kruche ciasto cienko wałkujemy i wykładamy nim 10 foremek na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temp. 190ºC, na złoty kolor.

Wiśnie:

Wiśnie drylujemy. W niewielkim rondelku gotujemy wiśnie z 40 g cukru (lub więcej do smaku), a gdy puszczą sok, zagęszczamy go skrobią ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Gotujemy jeszcze minutę, a następnie schładzamy.

Babeczki:

Przestudzone babeczki wypełniamy wiśniami, a na wierzchu układamy bezy.

Czekoladę roztapiamy. Gdy jest lekko ciepła, dodajemy olej z pestek dyni i dokładnie mieszamy. Przygotowaną polewą polewamy babeczki.


Porada: babeczki najlepiej smakują kilka godzin po przygotowaniu.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów