Krucha pikantna tarta z marchewką
Tarta ma w sobie coś takiego, że posiłek staje się bardziej elegancki nawet jeśli to tylko tarta z tak niewyszukanym składnikiem jak marchewka. Wystarczy zaledwie kilka aromatycznych przypraw, by zamienić ją w smaczne i niecodzienne danie dla całej rodziny, a jeśli dobrze zaplanuje się prace, jej przygotowanie zajmie niewiele czasu.
Jeśli zagnieciemy ciasto przed wyjściem do pracy lub dzień wcześniej, po powrocie do domu wystarczy tylko przygotować marchewki i upiec całość. Dobra organizacja sprawi, że pikantna tarta z marchewką staje się jednym z szybszych dań, a z kleksem kwaśnej śmietanki smakuje wybornie.
Składniki:
(2-3 porcje)
kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
nadzienie:
- 600g marchewki (najlepiej z nacią)
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 strąk chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 100g orzechów włoskich
- sól, pieprz do smaku
- natka do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka i posiekane masło, sól i cukier i zagnieć jak najszybciej jednolite ciasto. Jeśli nadmiernie się kruszy, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat o boku około 20cm. Rozetnij do na pół, aby otrzymać dwie prostokątne tarty lub pozostaw w całości.
- Na brzegach zrób dekoracyjne falbanki dociskając ciasto palcami.
- Spody przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku nakłuj ciasto widelcem, by nie wyrosło.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiecz przez 15 minut aż ciasto zacznie się rumienić.
- W tym czasie marchewki oczyść i przekrój na pół. Jeśli masz marchew na nacią, pozostaw 2 cm zielonych łodyżek.
- Marchewki przekrój na połówki, grubsze na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Wrzuć marchewki i smaż aż zaczną lekko mięknąć.
- Następnie dodaj starty imbir, pieprz cayenne, cukier, sól i pieprz do smaku.
- Smaż kilka minut aż marchewki się zrumienią.
- Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Marchewki rozłóż na podpieczonych spodach tarty.
- Posyp grubo posiekanymi orzechami oraz drobno posiekaną chili i skrop pozostałą na patelni oliwą z przyprawami.
- Zapiecz przez kolejne 10 minut w 190°C
- Przed podaniem posyp natką. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną.
Smacznego!