Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy
Chyba nie można sobie wyobrazić, lepiej rozpoczętego, leniwego, sobotniego/niedzielnego poranka.
Czyż może być smaczniej i bardziej słodko?
Wystarczy jeden kęs, by dzień wydał się pozytywniejszy.
Do zrobienia tych pysznych, krówkowych naleśników zainspirowała mnie Magia w kuchni.
Nie zwlekałam, nie zastanawiałam się, wiedziałam, że wyjdą boskie!
Delikatne, naleśnikowe ciasto, pyszna, aromatyczna, serowo-krówkowa masa z lekką nutką pomarańczy, a wszystko uwieńczone kleksem gorzkiej czekolady.
Tyle wystarczy - niebo w gębie!
Naleśniki krówkowe świetnie smakują od razu po przyrządzeniu, jak i po schłodzeniu w lodówce (masa wtedy tężeje).
Składniki (na ok. 12 naleśników):
ciasto
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli i cukru
- 2 szklanki mąki
masa krówkowo-serowa
- 250 g twarogu
- 400 g masy korówkowej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
opcjonalnie do polania:
- 50g gorzkiej czekolady
- niewielka ilość mleka
Twaróg utrzeć z żółtkiem.
Zmiksować go z masą krówkową.
Dodać skórkę otartą z pomarańczy.
Składniki na ciasto zmiksować.
Usmażyć naleśniki.
Posmarować je masą krówkową.
Naleśniki zwinąć w rulony.
Przed podaniem, polać stopioną czekoladą (z dodatkiem niewielkiej ilości mleka).