Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy

Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy

Zdjęcie - Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chyba nie można sobie wyobrazić, lepiej rozpoczętego, leniwego, sobotniego/niedzielnego poranka.
Czyż może być smaczniej i bardziej słodko?
Wystarczy jeden kęs, by dzień wydał się pozytywniejszy.

Do zrobienia tych pysznych, krówkowych naleśników zainspirowała mnie Magia w kuchni.
Nie zwlekałam, nie zastanawiałam się, wiedziałam, że wyjdą boskie!

Delikatne, naleśnikowe ciasto, pyszna, aromatyczna, serowo-krówkowa masa z lekką nutką pomarańczy, a wszystko uwieńczone kleksem gorzkiej czekolady.
Tyle wystarczy - niebo w gębie!

Naleśniki krówkowe świetnie smakują od razu po przyrządzeniu, jak i po schłodzeniu w lodówce (masa wtedy tężeje).

Składniki (na ok. 12 naleśników):

ciasto

  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i cukru
  • 2 szklanki mąki

masa krówkowo-serowa

  • 250 g twarogu
  • 400 g masy korówkowej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

opcjonalnie do polania:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • niewielka ilość mleka

Twaróg utrzeć z żółtkiem.
Zmiksować go z masą krówkową.
Dodać skórkę otartą z pomarańczy.
Składniki na ciasto zmiksować.
Usmażyć naleśniki.
Posmarować je masą krówkową.
Naleśniki zwinąć w rulony.
Przed podaniem, polać stopioną czekoladą (z dodatkiem niewielkiej ilości mleka).

Zdjęcie - Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krówkowe naleśniki z nutą pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów