Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami
Krokiety znam z dzieciństwa, nie takie małe do barszczu z mięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością kurczaka, pieczarek i sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z jajkiem… zapytam o dokładną recepturę i ponowię podejście:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami
(6 krokietów)
Składniki na naleśniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 150 g sera gouda, startego na tarce
- sól, pieprz
- bułka tarta
- 1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników.
- Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski.
- Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć do miski z mięsem.
- Następnie podsmaż do lekkiego zarumienienia pieczarki i także dodaj do miski. Dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Rozłóż naleśniki na stole i wyłóż na środek każdego przygotowany farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami.
- Zanurz krokiety w jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną sałatką.
Polecam!
English version
Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes
(6 crepes)
Ingredients for crepes:
- 1 1/2 cups of all-purpose flour
- 1 cup milk
- 1/2 cup water
- 2 eggs
- 1 tablespoon of oil
- pinch of salt
Ingredients for the filling:
- 2 single chicken breasts, diced
- 200 g mushrooms, sliced
- 1 onion, diced
- 150 g gouda cheese, grated
- salt and pepper
- breadcrumbs
- 1 large egg lightly beaten with 2 tablespoons of water
Preparation:
- Mix all the crepe ingredients until smooth, and cook 6 thin crepes.
- In a large skillet heat a tablespoon of oil on the medium heat and add chicken. Season with salt and pepper and cook until fully cooked, then place the cooked chicken in the large bowl.
- Next add diced onion to the pan, cook until translucent and place in a bowl with the chicken.
- In the same pan cook mushrooms until lightly brown and also place in the bowl with chicken, add graeted cheese and mix the stuffing. Season with salt and pepper if necessary.
- Place 6 crepes on work surface and top each with chicken filling. Next fold crepes as pictured securing the edges with toothpicks.
- Dip the crepes in the egg, then dredge in breadcrumbs and fry in a pan until nice golden brown. Serve hot with salad.
Enjoy!