Krokiety z kurczakiem i pieczarkami

Krokiety z kurczakiem i pieczarkami

Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • sól
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Ciasto na naleśniki:

  • 750 ml mleka
  • 3 jajka
  • 300 g mąki

Panierka:

  • 2 jajka
  • bułka tarta


Zdjęcie - Krokiety z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dziś zaproponuję fajny przepis na wykrzystanie mięsa z piersi kurczaka i pieczarek. Taki właśnie zestaw skladników, idealnie pasuje do połączenia go w postać farszu do krokietów. Najlepsze są podawane zaraz po usmażeniu, serwowane z czerwonym barszczykiem.

Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i przyprawą gyros. Przełożyć na patelnie i usmażyć podlewając go niewielką ilością oleju. Odstawić do przestudzenia.
Pieczarki umyć, cebulę obrać. Obydwa składniki pokoić w półplasterki. Na osobnej patelni, rozgrzać olej i usmażyć do momentu, aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu.
Usmażone mięso z kurczaka, pieczarki i cebulę przełożyć do melaksera i posiekać, ale tylko chwilę, żeby nie wyszła nam papka. Farsz przełożyć do miski i dodać starkowany ser. Opcjonalnie można jeszcze raz masę spróbować i doprawić przyprawami.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni.

Natępnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony.
W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, później w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z dwóch stron na jasno złoty kolor.


Kategorie przepisów