Krokiety z chleba tostowego (z parówką)
![Krokiety z chleba tostowego (z parówką)](/obrazek/duze/krokiety-z-chleba-tostowego-z-parowka-494550.jpeg)
Chrupiące krokiety z chleba tostowego, z szynką, serem i parówką. Dla nas było to „coś nowego”. Ciekawe. Z pewnością kiedyś do nich wrócę.
Składniki na krokiety z chleba tostowego (z parówką):
- 6 kromek chleba tostowego
- 6 plasterków żółtego sera
- 6 plasterków szynki (u mnie pieczony schab)
- 3 parówki dobrej jakości lub 6 mini parówek
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mleka
- bułka tarta
- opcjonalnie 1-2 garści płatków kukurydzianych – ja planowałam dać, ale zapomniałam
Jak zrobić krokiety z chleba tostowego (z parówką)?
Z chleba odkrawamy skórki, środek wałkujemy na cienki placek.
Na plaster szynki dajemy plaster sera, a na niego parówkę (1 mini lub 1/2 dużej), całość zwijamy w roladkę. Układamy na chlebie (jeden z brzegów chleba dobrze jest posmarować niewielką ilością jajka, by się lepiej skleiło). Całość dokładnie zwijamy w roladkę.
Panierujemy w rozmąconych jajkach oraz bułce tartej (planowałam wymieszać ją jeszcze z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, ale ostatecznie zapomniałam). Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju, na złoto ze wszystkich stron.